In januari 2014 is een van onze opdrachtgevers gestart met een ‘duurzaamheidsproject’. Albert Biesterveld, technisch manager bij Van der Linden Vastgoedmanagement, is betrokken bij één van de pilots van dit project. Vanuit opdrachtgevers en beleggers is er een steeds grotere vraag naar verduurzaming van vastgoed.
Project 94 appartementen te Zwolle:
Van der Linden is actief betrokken bij één van de drie landelijk geselecteerde pilot-projecten. Het gaat om een complex bestaande uit 94 appartementen in Zwolle. Na een uitgebreid onderzoek en aanbestedingstraject, komt er op korte termijn een voorstel waarin duurzaamheidsmaatregelingen getroffen worden. De maatregelingen bestaan uit:
Er zijn reeds aanpassingen gedaan aan de stuwkrachtventilatoren in de parkeergarage. Dit levert een reductie in het stroomverbruik op van ruim 20%
Terugverdientijd:
Een belangrijke vraag is vaak wat de terugverdientijd is van de ingrepen welke gedaan worden. In bestaande bouw is de terugverdientijd over het algemeen langer dan bij nieuwbouwprojecten. Bij de ontwikkeling van nieuwbouw kan in een vroeg stadium gekeken worden waar winst behaald kan worden. Hierin is het belangrijk dat alle betrokken partijen meekijken en hun input leveren. Het meest ultieme doel is uiteraard om volledig energieneutraal te bouwen. Hiervan zijn in het land al concrete voorbeelden, zelfs of juist in de startersdoelgroep’, aldus Albert Biesterveld. Dat neemt niet weg dat er ook in bestaande bouw nog veel te verduurzamen valt waarbij de terugverdientijd veelal richting de zeven jaar gaat, wat ook voor dit complex zal gelden.
Duurzaamheid ook ten behoud van kwaliteit van het vastgoed:
Eigenaresse van dit appartementencomplex heeft de intentie om de verduurzaming ook in het voordeel van de bewoners te laten terugkomen. Dit betekent veelal lagere servicekosten voor de bewoner, een prettige constatering voor de totale woonlasten. Hiermee zal het object aantrekkelijk blijven met betrekking tot de verhuur ten opzichte van andere gebouwen waar meer energie gebruikt wordt. Ook voor de eigenaar van het gebouw zullen de exploitatiekosten op bepaalde aspecten verminderen. Een voorbeeld hiervan is om de mechanische ventilatie automatisch te regelen met een CO2 sensor. Veel bewoners zijn zich niet altijd bewust wat de voordelen zijn van goed ventileren. Goed ventileren zorgt in de winter voor minder stookkosten (voordeel voor bewoners) doordat er minder vocht in de woning aanwezig is welke opgewarmd dient te worden. Door goed te ventileren ontstaat er een beter binnenklimaat voor bewoners. Ook zal door goede ventilatie de woning in een betere staat van onderhoud blijven waar een eigenaar belang bij heeft. Denk hierbij aan schimmelvorming in de badkamer, een veelvoorkomend probleem.
Duurzaamheid modewoord?
Nee, een niet te missen ontwikkeling. Het levert voor alle betrokken partijen voordelen op. Het maken van een goede analyse per project is maatwerk wat erg belangrijk is. Waar voor de één zonnepanelen het meest effectief is, is voor een ander project een warmtepompinstallatie beter toepasbaar aldus Biesterveld. Benieuwd welke maatregelen m.b.t. duurzaamheid voor uw object interessant kan zijn ?
Vraag uw technisch manager naar de mogelijkheden.