06 Jan 2015
door Wendy Baar, kandidaat register makelaar/taxateur
Zie als starter maar eens aan de bak te komen op de woningmarkt. Huren in de sociale sector is een redelijke uitdaging met de huidige wachtlijsten. Een huis kopen word je als starter ook niet in de schoot geworpen. Als makelaar bij Makelaardij Van der Linden, dochter van een vader met een hypotheekadvieskantoor en zelf starter op de woningmarkt weet ik er helaas alles van.
In mijn vriendenkring woont meer dan de helft nog thuis. Niet in de eerste plaats omdat ze zulke lieve ouders hebben en omdat het all-inclusive thuis wonen ze goed bevalt, maar meer omdat het als starter heel lastig is om een woning te kopen. Zo belde laatst een van mijn vrienden, hij doet een particuliere (lees: dure) opleiding. In plaats van dat hij nu spaart, bouwt hij een studieschuld op. Uiteraard met het toekomstperspectief dat hij met een goede baan straks zijn schuld snel kan aflossen en alsnog zijn eerste huis kan kopen. Vooralsnog zit het er in elk geval niet in, zou je met enig pessimisme misschien denken. Gelukkig zijn er ook in deze situaties nog mogelijkheden, maar dan moet je wel (groot)ouders hebben die je willen helpen. Hypotheekverstrekkers hebben de laatste jaren producten ontwikkeld die inspringen op het probleem van starters op de koopwoningmarkt. De zogenaamde generatiehypotheek is hiervan een goed voorbeeld.
Je zou je af kunnen vragen waarom niet elke starter een generatiehypotheek heeft. Naast de mogelijkheden die het biedt, zijn er ook wat kritische aandachtspunten waaronder de financiële positie van je (groot)ouders. Ik ben een makelaar en geen hypotheekspecialist, dus ik heb die bewuste vriend aangeraden om contact op te nemen met een expert op het gebied van hypotheken. Als hij weet wat zijn financiële reikwijdte is, ga ik uiteraard met hem zoeken naar een leuke starterwoning. Want die hebben we hier zeker in Almere, bijvoorbeeld comfortabele appartementen in Almere-Poort of in de Filmwijk aan de Hollywoodlaan, maar ook complete eengezinswoningen. Recent hebben we nog een ruime eengezinswoning verkocht aan het Irispad in De Bloemenbuurt voor nog geen € 140.000,-. Regelmatig hebben we dergelijkwoningaanbod en ik zie ook dat het aanbod, zeker eengezinswoningen, erg gewild is.
Verschillende gemeenten, waaronder de gemeenten in onze vestigingsgebieden Amsterdam, Almere, Lelystad, Dronten en Zwolle verstrekken startersleningen. Met deze lening bovenop je hypotheek, kun je tot enkele honderden euro’s besparen op je maandlasten. Maar bovendien is het mogelijk een woning te kopen, die normaal buiten je financiële bereik ligt. Echt een interessant product. Lees meer over de startersleningop de site van de Rijksoverheid.
Recent las ik in het AD dat starters gemiddeld € 23.000,- sparen voor ze een woning gaan kopen. Doordat starters langer thuis blijven wonen, ligt het ook voor de hand dat het spaarsaldo van starters toeneemt. Een verhaal dat wel op gaat voor starters die werken en geld verdienen, maar wanneer je studeert wordt het toch erg lastig. Een paar weken geleden heb ik toch een appartement bezichtigd met een jongen van 24 met flink wat eigen spaargeld. Het appartement dat ik met hem bekeek, sprak hem direct aan. Door zijn eigen spaargeld, had hij zijn hypotheek snel rond en kon de woning al binnen een maand transporteren bij de notaris. Die succesverhalen kom ik gelukkig ook tegen. Liefst wat vaker, als je het mij vraagt.
Ben je ook starter op de woningmarkt? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Reacties (1)
Nick:
Oct 10, 2017 at 01:05 PM
Goed artikel. Het liefst rond je de hypotheek bij de notaris zo snel mogelijk af. Hoe meer spaargeld hoe makkelijker natuurlijk. Helaas is dat zeker niet voor iedereen weg gelegd.
Voeg een reactie toe