17 Feb 2015
door Niels Orij, vestigingsmanager en beëdigd makelaar/taxateur RMT/RT
Wist je dat Nederland bijna de hoogste betalingsmoraal heeft? In de VS bijvoorbeeld betaalt zo’n 9% zijn hypotheek langer dan 3 maanden niet en in Ierland is dat maar liefst 15%. In Nederland doen we het nog niet zo slecht met nog geen 0,9%. Als je het alleen in cijfers zou bekijken, lijkt het de moeite van een blog niet waard. Achter deze 0,9% zitten vaak schrijnende verhalen. De hypotheek- en energielasten worden vaak als laatste nog betaalt. Uit angst om zonder gas, water, licht of überhaupt zonder dak te zitten.
Volgens een hypotheekakte heeft de hypotheeknemer het recht om het huis te veilen bij bijvoorbeeld een betalingsachterstand.
Omdat van een veiling vaak de huiseigenaar, maar ook meestal de bank niet beter wordt, wordt er alles aan gedaan om een veiling te voorkomen. Steeds meer hebben banken een actief beleid bij betalingsachterstand. Ze bieden concrete hulp in de vorm van bijvoorbeeld een budgetcoach of eventueel een jobcoach. Als de betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn, is bij verschillende banken ook een tijdelijke rentestop bespreekbaar. Wordt bijvoorbeeld die nieuwe baan dan toch gevonden, of het oude huis alsnog verkocht, dan zijn de betalingsproblemen ook vaak opgelost. Uiteindelijk is dit voor iedereen de beste oplossing.
Helaas zijn er ook gevallen waarin de betalingsproblemen structureel zijn door verlies van baan, relatiebreuk of andere vaak schrijnende gevallen zoals je ze ook vaak terugziet in het TV-programma Uitstel van executie. De bank schakelt dan ons of een andere taxateur in om het huis te taxeren. In die gevallen is het huis voor de verkoper al vaak zo’n blok aan zijn been geworden dat zij zelf ook verder willen. Een makelaar zal dan zijn best doen om het niet op een veiling aan te laten komen. Daar zijn de prijzen die worden gerealiseerd een stuk lager dan in de vrije markt en blijft de verkoper met een hogere restschuld zitten. Ook voor de bank is dit een kostbaar traject. Met goede medewerking van de verkoper, een goed onderhouden en netjes gepresenteerd huis, lukt het in de meeste gevallen de woning ‘voor’ de veiling uit teverkopen. Soms draagt zelfs de bank een steentje bij door te investeren in de woning om deze beter te presenteren. In het uiterste geval wordt de woning niet verkocht en komt het alsnog op een executieveiling aan. Gelukkig wordt dit aantal huizenveilingen door het overwegend grote verantwoordelijkheidsgevoel van huizeneigenaren en het actieve (wan)betalingsbeleid van banken steeds lager.
In bijna alle gevallen blijft de verkoper na gedwongen verkoop van zijn huis met een restschuld zitten. Voor huiseigenaren die een hypotheek met NHG hebben, dekt de NHG bijna in alle gevallen deze restschuld. In uitzonderlijke situaties verhaalt NHG deze restschuld op de verkoper, als er sprake is van bijvoorbeeld verwijtbaarheid.
Ondanks dat het einde van de crisis in zicht lijkt, wordt ik nog steeds vaak gebeld door mensen die de lasten van hun huis bijna niet meer op kunnen brengen. Samen met hen inventariseer ik dan wat de status is en leg in voorkomende gevallen ook contact met de desbetreffende bank. Mensen die hun problemen zelf zo serieus onder ogen willen zien, worden door banken ook serieus genomen en krijgen in veel gevallen hulp aangeboden. Hopelijk daalt het aantal huizenveilingen de komende jaren door goed beleid nog verder!
Reacties (0)
Voeg een reactie toe