Wat heb je aan een bouwkundige keuring? Waarom kun je er eigenlijk niet zonder bij het kopen van een huis?
Voordat je een huis koopt toch nog een bouwkundige keuring uit laten voeren? Dat is heel verstandig, ook bij nieuwere woningen. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht.
Bij het kopen van een huis investeer je een groot bedrag in stenen. Logisch dat je vooraf goed wil weten wat je koopt. Voordat je overgaat tot aankoop moet je er namelijk zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt. Emotioneel is de beslissing vaak eenvoudig, maar het is verstandig om verder te kijken. Het huis moet de investering waard zijn en de maandlasten die eruit voortkomen moeten binnen jouw budget passen. Hiervoor kun je een financieel expert en een aankoopmakelaar inschakelen. Voor meer informatie over de bouwtechnische staat van het huis schakel je een bouwkundige in.
Wat houdt een bouwtechnische keuring in?
Op het oog kan de bouwkundige staat van het huis goed lijken, maar zijn er ook gebreken aan het huis die je als leek niet ziet? Om te achterhalen wat er in het huis geïnvesteerd moet worden aan noodzakelijk onderhoud, kun je een bouwkundige inschakelen. Gebreken die klein lijken kunnen grote investeringen voor noodzakelijk zijn. Een bouwkundige keuring geeft inzicht in de kosten die je direct moet maken, en in de kosten die je op termijn moet maken.
Wat houdt de onderzoeksplicht van kopers in?
Kopers van een huis hebben een onderzoeksplicht. Dat wil zeggen dat zij zelf een gedegen onderzoek moeten verrichten naar de staat van het huis. Voor verborgen gebreken is de verkoper aan te spreken, maar helaas is dat niet zo eenvoudig. Op gebreken die vooraf te constateren waren door een gedegen onderzoek, is de verkoper niet of moeilijk aan te spreken. Waar de grens ligt tussen een constateerbaar gebrek en een verborgen gebrek is geen vaststaand gegeven. Daarnaast is het aansprakelijk stellen van de verkoper voor verborgen gebreken niet eenvoudig. Discussies over de bouwkundige staat kun je voorkomen met een bouwkundige keuring.
Bouwkundige keuring ook voor jonge woningen
Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een bouwkundige keuring niet nodig is voor jonge woningen. Ook huizen die nog maar enkele jaren oud zijn kunnen gebreken vertonen. Er kunnen bijvoorbeeld al gebreken in het huis zitten sinds de bouw of door het plaatsen van een aanbouw. Door er een deskundige naar te laten kijken kun je voorkomen dat je in de nabije toekomst voor onverwachte kosten staat.
Wat kost een bouwkundige keuring?
De hoogte van de kosten verschilt sterk. Het is mede afhankelijk van de omvang van de woning. De kosten zullen ongeveer liggen tussen 300 en 600 euro. Een bouwkundige keuring kost je nu geld, maar het is zeker aan te raden. Door de keuring kun je eventuele hoge herstelkosten gelijk in de onderhandeling over de koopsom meenemen.