Op een huurhuis kun je goed verdienen, maar let wel op de risico's en kijk waar je op moet letten.
Je koopt een huis voor de verhuur in een populair deel van Nederland. Daar kun je geld mee verdienen, maar pas op!
Investeren in stenen is weer interessant geworden. Toch moet je onderscheid maken tussen een eigen woning en een huis dat je koopt voor de verhuur. Bij een eigen woning staat het rendement op het huis niet centraal, maar het woongenot. Over dertig jaar is het huis afbetaald en dus is het al snel een goede investering. Bij een beleggingspand zijn de risico’s groter.
In de toekomst gaat het wel moeilijker worden om een huis te kopen voor de verhuur. Sinds 2023 betaal je een hogere overdrachtsbelasting voor woningen die niet aangemerkt zijn als hoofdverblijf. Je betaalt als snel 8% meer overdrachtsbelasting. Ook op gebied van WOZ-waarde en vermogensrendementsheffing heeft de Belastingdienst forse wijzigingen ingevoerd, waardoor het moeilijker is geworden om een goed rendement te halen.
Welke gevaren dreigen bij het kopen van een huis voor de verhuur?
Het kopen van een huis voor de verhuur moet vooraf goed overwogen en doordacht worden. Een dergelijke investering kun je maar voor een deel financieren met een hypotheek. Je kunt niet zonder flink veel eigen geld. Ook vergt het vooraf het nodige uitzoekwerk. Is het toegestaan om het pand te verhuren en wat zijn de voorwaarden? Let ook goed op de noodzakelijke verzekeringen. Dan is het nog de vraag of je ook echt huurders gaat vinden. Leg de voorwaarden ook goed vast in een overeenkomst. Huurders hebben namelijk ruime rechten. Je zet ze er niet zo even weer uit.
Vormt de ontwikkeling van de huizenprijzen ook een gevaar?
De verwachting voor 2024 zijn stijgende huizenprijzen, maar zekerheid heb je hier niet over. Ook voor de komende jaren lijkt het logisch dat de huizenprijzen blijven stijgen. Toch moet je er in jouw overweging rekening mee houden dat de waardeontwikkeling tegen kan vallen. Het maakt natuurlijk ook een groot verschil waar het aan te kopen huis staat. Is het in een regio met een enorm tekort aan woonruimte of koop je een huis in een regio waar minder vraag is naar huurhuizen?
Wat gaat het kosten om het huis klaar te maken voor de verhuur?
Maak voor jezelf een rekensom. Wat gaat het kosten om het huis klaar voor de verhuur te krijgen? Welke kosten moet je rekening mee houden? Onderschat de onderhoudskosten van het huis ook niet. Het dak gaat bijvoorbeeld lekken of er moet een nieuwe cv-installatie geplaatst worden. Als je bij voorbaat al een betrouwbare huurder hebt voor een lange periode, maakt dat de keuze eenvoudiger. Je koopt bijvoorbeeld een huis voor de verhuur in een studentenstad om jouw zoon of dochter een aantal jaren in onder te brengen.
In Amsterdam worden er veel panden opgekocht voor de verhuur. Dat is ook niet zo vreemd. De huurprijzen zijn er erg hoog door het tekort aan huizen. Er zijn de afgelopen jaren dus goede rendementen gemaakt door investeerders. Een huis kopen voor de verhuur kan dus zeer rendabel zijn, maar zorg ervoor dat je goed weet wat je doet.