Home / Over ons / Actueel & blogs / nieuwsbericht

Ontbindende voorwaarden bij het kopen van een huis

Welke ontbindende voorwaarden zijn er bij het kopen van een huis?


Na het bereiken van een akkoord met de verkopers van een huis is de koop nog afhankelijk van bepaalde factoren. Wat zijn belangrijke ontbindende voorwaarden?

Na de onderhandelingen over de koopsom van een huis heb je een akkoord bereikt. Het huis wordt van jou, maar nu is het nog een kwestie van de losse eindjes aan elkaar knopen. Je moet het huis kunnen financieren en de bouwtechnische staat moet goed zijn. Misschien heb je nog een te verkopen huis voordat je echt kunt kopen. Welke voorbehouden in het koopcontract zijn vooral belangrijk?

Kun je de noodzakelijke hypotheek krijgen?

De meeste huizenkopers moeten het kopen van een huis financieren met een hypotheek. Pas als je een huis (onder voorbehoud) gekocht hebt, kun je de hypotheek aanvragen. Onverwacht kan de koop toch niet doorgaan als de geldverstrekkers jou het nodige bedrag niet willen lenen. In dat geval ben je een boete verschuldigd. Deze is opgenomen in het koopcontract. Met een financieringsvoorbehoud heb je na het sluiten van de koop nog een aantal weken de tijd voor het regelen van de financiering. Komt de financiering niet rond? Met het financieringsvoorbehoud kun je nog zonder boete te betalen onder de koop uit.

De koop ook af laten hangen van het krijgen van NHG

Je kunt gaan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Door deze garantie beperk je de risico’s die geldverstrekkers lopen. Dit belonen ze weer met een korting op de hypotheekrente. Maar voor een hypotheek met NHG gelden eigen acceptatienormen. Moet de koop niet doorgaan als je geen recht hebt op NHG? Neem hiervoor dan een ontbindende voorwaarde op in het koopcontract.

Hoe is de bouwkundige staat van het huis?

Tegenwoordig zit het voorbehoud voor de uitkomsten van een bouwkundige keuring standaard in een koopovereenkomst. Indien na een bouwkundige keuring blijkt dat de herstelwerkzaamheden voor het onderhoud te duur zijn, kun je nog onder de aankoop van het huis uit. Op deze manier wordt de onderzoeksplicht naar de bouwkundige staat van het gekochte huis gestimuleerd. Het uit laten voeren van een bouwkundige keuring is overigens niet verplicht.

Onder voorbehoud van verkoop eigen woning – No-risk clausule

Kopers kunnen zelf ook nog een te verkopen woning hebben. Om te voorkomen dat je uiteindelijk aan twee huizen vastzit, kun je de zogenaamde no-risk clausule in het koopcontract opnemen. Met deze ontbindende voorwaarde kun je nog weer onder de koop uit als het jou niet lukt om jouw huidige woning binnen een bepaalde termijn te verkopen.

>