Wat betekenen de termen overdrachtsbelasting en ontbindende voorwaarden in de zoektocht naar een koophuis?
Bij het kopen van een huis moet je eerst de termen kennen waar je mee te maken krijgt. Een aantal veelvoorkomende termen zullen wij toelichten.
Termen als kosten koper, ontbindende voorwaarden en NHG zeggen jou waarschijnlijk wel iets, maar bij het kopen van een huis moet je eigenlijk precies weten wat ze inhouden. De uitleg van de termen kun je opzoeken, maar je kunt ook dit bericht lezen. Een aantal belangrijke termen lichten wij toe.
Wat houdt kosten koper in?
Dit wil zeggen dat de aankoopkosten voor rekening van de koper zijn. Bij het kopen van een huis staat het huis waarschijnlijk te koop onder deze conditie. De belangrijkste kostencomponent is de overdrachtsbelasting. Een andere verkoopconditie is vrij op naam. Deze conditie wordt over het algemeen gebruikt bij nieuwe huizen.
Wat zijn ontbindende voorwaarden?
Bij het kopen van een huis ga je een schriftelijke koopovereenkomst aan. Als koper heb je nog drie dagen bedenktijd nadat je de getekende koopovereenkomst ontvangen hebt. Daarna zit je eraan vast. Toch is de koop vaak nog niet voor 100 procent zeker. Het is namelijk nog maar de vraag of je de hypotheek ook echt rond krijgt. Mogelijk wil je nog een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Een ontbindende voorwaarde wil zeggen dat je nog onder de koop uit kunt als er bijvoorbeeld hoge onderhoudskosten blijken uit de bouwkundige keuring.
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt jou een vangnet
Je kunt een hypotheek afsluiten met NHG. In dat geval hebben zowel jij als de bank een extra zekerheid. Stel, je verliest je baan of je raakt arbeidsongeschikt. Door de inkomensdaling ben je niet meer in staat om de hypotheeklasten op te hoesten. Uiteindelijk verkoopt de bank jouw huis met een restschuld. Met een hypotheek met NHG kunnen deze restschulden jou kwijtgescholden worden. Geldverstrekkers zijn blij met deze extra zekerheid en verstrekken daarom een korting op de hoogte van de hypotheekrente.
De koper is overdrachtsbelasting verschuldigd – Wat houdt het in?
Over de koopsom van een huis ben je overdrachtsbelasting verschuldigd. Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. In 2024 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 510.000,-. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 10,4% betalen. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt. Gerekend over een koopsom van een paar ton hakt deze belasting er dus behoorlijk in.
Waarom laat je een taxatierapport maken?
Om de hypotheek rond te krijgen heb je een taxatierapport nodig. Een onpartijdige taxateur moet de waarde van het aan te kopen huis inschatten. De geldverstrekker wil er zeker van zijn dat het huis een goed onderpand is. De geldverstrekker krijgt namelijk het recht om het huis te verkopen als de huiseigenaar niet meer aan de betalingsverplichting kan voldoen. De waarde van het huis moet wel hoog genoeg zijn dus.
Je weet nu nog niet alles wat je moet weten, maar je hebt een goede basiskennis.