Waarom zijn sommige huizen moeilijker te verkopen en hoe kun je ze gemakkelijker verkopen?
Door omstandigheden kan een huis moeilijker te verkopen zijn. Waar wordt de verkoopbaarheid negatief door beïnvloed en wat kun je ertegen doen?
Het gaat goed met de huizenverkoop, maar dat geldt niet voor alle huizen. Dat kan komen door externe factoren. Het huis ligt bijvoorbeeld onder de aanvliegroute van een vliegveld. Het kan ook komen door te hoge verwachtingen van de verkopers. Een aantal factoren die een huis moeilijker verkoopbaar maken lichten wij toe.
Het aanbod van koophuizen is groot
In grote delen van Nederland worden huizen snel verkocht, maar niet overal is dat zo. In de grote steden gaat de verkoop gemiddeld hard, maar op het platteland kan het verkopen langer duren. Een huis wordt moeilijk verkoopbaar als het aanbod van koophuizen groot is en de vraag naar huizen maar klein. De truc is in dat geval opvallen ten opzichte van de concurrentie.
De vraagprijs is te hoog
Je kunt een huis pas verkopen nadat deze eerst bezichtigd is. Stap één is dus het aantrekken van geïnteresseerden. Met een te hoge vraagprijs strepen huizenzoekers jouw huis mogelijk al af. Je moet niet vergeten dat het tegenwoordig niet meer lastig is om binnen een plaats of een buurt alle huizen die in de verkoop staan te vergelijken. Een verlaging van een paar duizend euro kan een positief effect hebben op de verkoop.
Hypotheekschuld overtreft de vermoedelijke verkoopprijs
De huizenprijzen zijn gestegen, maar de hypotheek kan nog steeds hoger zijn dan de verkoopwaarde. In dat geval is het huis dus uitsluitend te verkopen met een restschuld. Verkoop moet dan in overleg met de geldverstrekker. Zij willen namelijk wel de zekerheid hebben dat ze het tekort ook terugbetaald krijgen. Dit is een erg vervelende situatie als je wel graag wilt verkopen of je moet zelfs verkopen. Ga in dat geval het gesprek aan met de geldverstrekker.
Door omgevingsfactoren ligt het huis moeilijker in de markt
Er komt bijvoorbeeld een nieuwe aanvliegroute net boven jouw huis. Of een huis staat in het aardbevingsgebied in Groningen. Door externe factoren waar je geen invloed op hebt kan jouw huis moeilijker te verkopen zijn. Met dit soort factoren moet rekening worden gehouden bij het bepalen van de vraagprijs voor het huis. Mogelijk kun je de gevolgen nog herstellen. Bijvoorbeeld aardbevingsschade kun je laten herstellen, maar aardbevingen en sommige andere omgevingsfactoren moeten meegenomen worden bij het bepalen van de vraagprijs.
Het huis moet nog veel aan gebeuren
Een opknaphuis is te verkopen, maar wel voor de juiste prijs. Er zijn potentiële kopers die juist op zoek zijn naar een opknapper, maar ze willen niet de hoofdprijs betalen voor het huis. Wij weten hoe de regionale huizenmarkt er uit ziet en wat een redelijke vraagprijs is voor een opknapper.